Korruptoivatko lääkeyhtiöt lääkäreitä?

Arto Nyberg haastatteli viime sunnuntaina Katariina Souria hänen pian (5.3.) ilmestyvän, omasta elämästään kertovan kirjan SARANA -tunnustuksia taitekohdassa johdosta.

Kirjailija ja kuvataiteilija Souri, ent. ”Kata” Kärkkäinen” 49, sai vuosi sitten psykiatrilta ensimmäisellä käynnillään tämän vastaanotolla diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön..

Diagnoosin saatuaan Katariina mietti uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan. Myöhemmin diagnoosi todettiin vääräksi.

Katariina kertoo epäilyksestään, että isot lääkeyhtiöt korruptoivat lääkäreitä. Kipukynnys ihmisillä on alentunut ja lääkärit ratkovat erilaisia diagnooseja liian helposti lääkkeillä.

Jokaisen ihmisen elämään kuuluu erilaisia ongelmavaiheita ja esim. masennusta voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi luonnossa liikkumalla ja oman persoonan olemukseen tutustumalla.

Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen
, sanoo Souri.

Kirjassaan Souri kertoo avoimesti itsestään.”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.” Katariina kertoo avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä ja ongelmistaan alkoholin kanssa.

Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.

Katariina Sourin tarina kiinnostaa minua siksi, että se puhuu Lääkeyhtiöiden korruptiosta. Tunnen henkilöitä, jotka ovat saaneet Sourin tapaan pikaisesti annettuja vääriä diagnooseja ja jotka ovat päässeet eroon heille määrätyistä lääkkeistä. Lääkärit näyttävän antavan toinen toisensa jälkeen hoitokeinoksi uusia lääkkeitä, joita sitten kertyy turhan paljon. – Lääkityksen uutta kokonaisarviointia ei aina tehdä.

On tunnettua, että esimerkiksi ikäihmiset pysyvät vuodepotilaina jatkuvasti, vaikka se ei olisi välttämätöntä. Näistä ongelmista on keskusteltu julkisestikin. Sourin tapaus antaa myllyyn uutta jauhettavaa ja herättää kysymykset, käytetäänkö lääkkeitä liian helposti, turhan usein ja turhan paljon? ja johtuuko tämä lääkeyhtiöiden korruptiosta?

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami