Jouluna saa olla hengellinen

Pekka Simojoki, hengellisen musiikin säveltäjä, sanoittaja ja sovittaja, Mari- Tuuli Elorinne (Jippu) sekä Jouluradion musiikkipäällikkö Olli Aimola keskustelivat TV1:n aamu tv:ssä 10.12. joululauluista.

Teemana oli: Nyt on joululaulujen aika. Eivät tykänneet mistään tonttukarkeloista vaan rauhaisaa joulutunnelmaa, rakkautta ja lohtua luovista lauluista.

Keskustelussa tuli esille sekin, että jotkut loukkaantuvat laulujen hengellisestä sisällöstä. Totesivat, että useimmissa lauluissa on hengellinen sisältö, mutta jouluna saa olla hengellinen.
Hengellisyys ei kuitenkaan tässä yhteydessä tarkoita tunnustuksellista uskoa, vaan ihmisen alitajuista kontaktia näkymättömään maailmaan
. Sen joulu painaa ihmisrintaan ja tuo elämään lohtua, läheisyyttä ja lämpöä, yhteyttä, rakkautta.

Joulu johtaa meidät myös lapsuuden muistoihin, herkkiin ja kauniisiin, mutta myös kipeisiin. Jouluisessa rakkauden ilmapiirissä nekin voidaan kohdata. Syyllisyys ja häpeä lieventyvät ja väistyvät, siksi joulu on sielunhoidollista ja terapeuttista aikaa.

Moni tunnustuksellinen kristitty lokaantuu joulun yleishengellisyydestä. Odottaa suorasanaista tunnustuksellista saarnaa, joka osoittaa haihattelijoille, ettei tätä tietä pelastuta. Tarvitaan uskoa ristiinnaulittuun, ylösnousseeseen Jeesukseen Kristukseen.

Tällainen julistus karkottaa särkyneen, etsivän ja kaipaavan sielun ulos hengellisistä kuvioista ja jättää hänet itkemään itkujaan yksin. Joulun mieltä lämmittävää viesti kuitenkin on, enkelin sanoin: Älkää pelätkö, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle, teille on tänä päivänä syntynyt vapahtaja, joka on Kristus Herra, Daavidin kaupungissa.

Ilouutisesta kaikille ihmisille on kysymys. Tuttu joululaulu kertoo saman asian reippaalla ja riemullisella sykkeellä: Kuului laulu enkelten, kautta avaruuksien… Mitä lienemmekin tähän mennessä saaneet aikaan, rakennelleet uskoamme löydöillemme, opeillemme, kilvoitussaavutuksinemme, ne ovat eilistä päivää. Saamme ottaa ilosanoman vastaan taas tänä jouluna ja päivittäin, yhä uudestaan ja rakentaa elämämme sen varaan.

Uskonnollisia kuvioita vierastavalle on vapauttava ja portteja avaava sana tuo joululauluammattilaisten lausuma: Jouluna saa olla hengellinen.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami