Nöyrtykää jo, Venäjä ja Yhdysvallat!

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi äskettäin, uutistietojen mukaan, jossain Venäjän tilaa esittelevässä katsauksessaan, että Venäjä on valmis rakentamaan ystävällismieliset suhteet Yhdysvaltoihin, jos Yhdysvallat niin haluaa. (lainaus ei ole tarkka).

Mielessäni häilähti ajatus, että siinäpä se, ottakaa onkeenne siellä Yhdysvalloissa ja rakentakaa edesmenneen Suomen ystävyys, yhteistyö- ja avunantosopimuksen kaltainen sopimus Venäjän kanssa. Mikä siihen on muka esteenä?

No se Krim tietysti! Venäjä teki kansainvälisten sopimusten vastaisesti, kun sen Ukrainasta erotti, mutta kenen vahinko se oli. Itsehän sitä halusivat krimiläiset. Voitaisiinko Venäjää vähän ymmärtää ja antaa sille periksi.

Ylpeydestä se on tietysti kiinni. Yhdysvallat sanelee ja tuo Naton joukot rajoille. Niinpä niin. Hyvässä tarkoituksessa tietysti ja pyynnöstä, turvaksi Neuvostoliitosta itsenäistyneille maille. Suurvallalle kuuluvalla itsevarmuudella kuitenkin. Oman käsityksensä mukaisesti. Maksoi mitä maksoi. Toisia ei tarvitse kuunnella. Tähän tapaan Venäjä kokee. Jonkinlaista nöyrtymistä tarvittaisiin, Venäjän ymmärtämistä ja kuulemista ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimuksen hengessä.

Suurvalta se on Venäjäkin ja haluaa olla. Ei sen ole helppo nöyrtyä. Jokin nöyrtymisen ääni se oli kuitenkin kellossa, niissä Medvedevin sanoissa. – Aloite, johon voisi tarttua.

Taktisena vetonako sitä pidettiin, yrityksenä pehmentää Putinin kovaa linjaa – sanasotana. Ehkäpä se oli sitäkin. Vaikea sitä on toisen edessä ihan polvilleen asti nöyrtyä. Rauhan kaipaus siinä oli kuitenkin mukana, niin uskon ja aloitekin se oli. Ei muuta kuin nöyrin mielin neuvottelupöytään.

On syytä luopua isottelevista mielikuvista ja tehdä yhteinen päätös suunnasta, jolle tulevaisuus rakennetaan. Sellainen henkihän Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteissa on tähän nykyiseen tilanteeseen saakka ollut. Ei sitä kannata heittää sivuun ja aloittaa taas kaunan ja kauhuntasapaino aikaa.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami