Kari Mäkinen – Itse asiassa kuultuna

Pe 4.1.2019 Ylen ohjelmassa Itse asiassa kuultuna, Juho-Pekka Rantala haastatteli ex-arkkipiispaamme Kari Mäkistä. Areenassa haastattelu esitellään parilla lauseella: Takarivin tarkkailijasta kirkon etulinjaan. Kari Mäkisen tie kirkon korkeimpaan virkaan. Miten hän nyt arvioi arkkipiispavuosiaan – onko asioita, joissa olisi pitänyt olla rohkeampi?

Jotenkin pitkäveteistä 57 minuutin haastattelua oli seurata. Mäkisen puheenvuorot olivat asioiden pyörittelyä. – Ei selkeitä näkemyksiä tai kannanottoja. Alkoipa vaan hoidella hommia, kun ura urkeni.  – Nöyryydeksikin tätä tietysti voisi luonnehtia.  –  Ihminen hän oli niin kuin me kaikki, ihmisten pappi, ei esittänyt valmiita vastauksia.  Uskoon hänen ei sanonut tulleensa. Sehän on ymmärrettävää, sillä siihen voi kasvaakin, mutta olisin odottanut hänen kuvaavan jotenkin uskonsa kasvua, joka johti hänet hengelliseen työhön.

Yksi kannanotto esille kuitenkin tuli: Kun häneltä kysyttiin, mitä olisi tehtävä, että kirkon jäsenmäärä saataisiin nousuun, hän vastasi varovasti, ettei se ole keskeinen tavoite.  Puheenvuorosta saattoi päätellä, että kirkon sanomallakin on merkitys. Mutta mikä on tärkeää?  – Selkeää kannanottoa ei tullut.

Kirkon jäsenmäärän nopea lasku johtunee mm. siitä, että pitkä perinne kuulua kirkkoon, vaikkei sen sanomaa oikein ymmärtäisikään tai tunnustaisi, on muuttunut. Kirkon jäsenet ovat entistä tietoisempia suhtautumisestaan kristilliseen uskoon ja uskaltavat tehdä ratkaisunsa perinteestä riippumatta. Vaikka kirkon jäsenmäärän väheneminen on ollut runsasta, on kirkkoon paluutakin tapahtunut runsaasti.

Kun olen tässä haikaillut Kari Mäkiseltä selkeämpiä kannanottoja, haluan viitata  aiemmasta  Katri Mäkisen tv-haastattelusta kirjoiittamaani blogiin Kari Mäkinen – ihmisten pappi/Flinkkilä&Tastula, joka herätti myönteisiä mielikuvia hänestä.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami