“Kaipauksesta lähdemme liikkeelle, kaipauksesta…” – kohti iloa, valoa ja rakkautta.

Kuopion Lähetysjuhlien siioninvirsiseuroissa piispa Matti Sihvonen julisti evankeliumia tavalla, joka herätti minussa muiston vuosikymmenien takaa.

Sihvosen puheen perusajatuksen ilmaisen blogini: Kristinusko ei ole lakiuskonto –Kristus on lain loppu, sanoilla: Jumala ei ole suuri tuntematon, jonka pelossa pyrimme tottelemaan hänen antamaansa lakia. Usko luo läheisen yhteyden häneen ja johtaa meidät elämään elämää, jota hän meiltä odottaa. Vapauteen Kristus vapautti meidät. Vapauteen lain orjuudesta. Rakkaus on tämä yhteyden hedelmää. Tästä kirjoittaa Paavalin kirje galattalaisille, erit. 5:22.

Mieleeni siis nousi vuosikymmenten takainen muisto, Suomen Raamattuopiston iltaseurat, jossa virren 415 suomentaja Anna-Maija Raittila kertoi, että ennen uusien virsien julkaisemista virsikirjakomitea otti häneen yhteyttä epäillen viimeisen säkeistön viimeisen lauseen loppuosan oikeellisuutta: Kaipauksesta lähdemme liikkeelle, kaipauksesta. Ajatuksena oli epäily, että tämä ei ole oikean opin mukaista. Kaipa Kristus käskee tai ainakin kehottaa meitä seuraamaan tahtoaan. Yllättäen Raittila sanoi käyttäneensä ihan tarkoituksella ja harkiten sanaa kaipaus. Se kun sisälsi koko virren ydinsanoman: Käskien et hallitse Kristus, et vaatimuksella. Laupeudella kosketat, rohkaiset laupeudella.

Kristuksen haluama oikea elämä on elämää, jota mekin kaipaamme ja etsimme. Meissä luonnollisena asuva kaipaus saa meissä Hengen hedelmänä aikaan oikeaa elämää, Hengen hedelmää: rakkautta, ilo, rauha, pitkämielisyyttä, ystävällisyyttä, hyvyyttä ja uskollisuutta.

Raittilan puhe minut lähtemään kesken seurojen ulos puistikkoon kävelemään ja ajattelemaan syvästi omaa elämääni. Näin siinä uusia ulottuvuuksia jotka olivat olleet lukittuina, mutta jotka alkoivat avautua olemukseeni evankeliumin vaikutuksesta. Elämäni sai sysäyksen uudistukseen.

Näin virsi 415 on tullut minulle merkittäväksi. Se ilmaisee evankeliumin ymmärrettävällä ja koskettavalla tavalla ja meidät liikkeelle kohti oikeaa elämää: iloa, valoa ja rakkautta.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami