Siunattu sovinto – musiikkimessu Kallion kirkossa – aito ja puhutteleva

Viime sunnuntaina 4.3. televisiossa näytettiin Kallion kirkossa pidetty musiikkimessu – Siunattu sovinto. Liturgi ja saarna Mari Mattsson. Katsoin uusinnan ma 5.3. Areenasta. Ihastuin messuun siinä määrin, että ajattelin yrittää saada sinutkin näkemään sen. Kun nyt aloitin kirjoittaa tätä blogia huomasin, että se on esillä Areenassa enää puolisen tuntia. En silti malta olla kirjoittamatta, mitä hyvää siinä näin ja koin. Löytyihän se sittenkin. Musiikkimessu.

Messu oli hyvin luonteva. Ei mitään perinteistä messun kaavamaista dramatiikkaa. Kaikki messun toimittajat olivat hyvin luonnollisia ja aitoja. Kokonaisuus pyrki ohjaamaan läsnäolijat sovinnonkokemukseen Jumalan ja ihmisten kanssa.

Useinhan messussa luetaan samoja tuttuja kaavoja, tavalla joka johtaa vain saarnan odottamiseen. – Jos siinä olisi jotain uutta ja hyvää. Kokemukseksi saattaa jäädä arvio saarnasta. – Olipa loistava. Samaa mieltä minäkin olen.

Kallion kirkon musiikkimessussa osanottajat johdateltiin tekemään sovintoa itsensä ja lähimmäisen kanssa, jotka molemmat liittyvät ymmärrettävällä ja koskettavalla tavalla evankeliumin sanomaan Jumalan rakkaudesta Jeesuksessa Kristuksessa. Niinhän Jeesus sanoi: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Siinä on kaikki laki ja profeetat.

Näinhän Johanneskin kirjoitti: Me rakastamme, koska Jumala on ensin rakastanut meitä. Jos joku sanoo rakastavansa Jumalaa, mutta vihaa veljeään, hän valehtelee. Sillä joka ei rakasta veljeään, jonka on nähnyt, ei voi rakastaa Jumalaa, jota ei ole nähnyt. 1 Joh. 4:19-21.

Lähelle messu tuli, sisimpään. Kukaan ei sanonut, että tee näin ja näin. Messun toimittajat tulivat lähelle ihmisinä, jotka odottavat saavansa itse sen, mitä toisille esittävät. Evankeliumia se oli. Ehtoollinenkin tuli lähelle, ymmärrettäväksi ja koskettavaksi.

PS. Synnintunnustuksen esitti pappi räppäämällä. Se poikkesi jotenkin messun herkästä linjasta, mutta tuntui silti jotenkin hyvältä ja aidolta. – Voihan uskon asioitakin ilmaista tavalla jos toisellakin.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami