Hyviä arkkipiispaehdokkaiden haastatteluja radiossa ja tv:ssä

Kuuntelin Areenasta aiemmin radiossa suorana kuullun kahden arkkipiispaehdokkaan haastattelun. Emme toki voi juurikaan vaikuttaa lopputulokseen, jos emme ole niiden 1530 äänioikeutetun joukossa, jotka asiasta äänestävät 1.3.2018. Kiinnostavaa kuitenkin on saada mielikuva siitä, millaisia ehdokkaat ovat persoonaltaan, mielipiteiltään ja toimintatavoiltaan. Ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon selvisivät Espoon piispa Tapio Luoma ja Porvoon piispa Björn Vikström.

Millaisen arkkipiispan kirkko haluaa ja miksi nämä kaksi piispaa nimenomaan haluavat arkkipiispaksi? Millaisia eroja he toisissaan itse näkevät? Tällä teemalla heitä haastattelivat radiossa toimittajat Kimmo Saares ja Samuli Suonpää.

Pitkästä keskustelusta jäi mieleeni se, että arkkipiispaehdokkaat kertoivat toisiaan kunnioittaen persoonallisuuksiensa eroista ja siitä johtuvista toimintatavoistaan perusteellisesti. Mielestäni keskustelu oli erinomainen. Molemmat toivat esille halunsa olla virassaan ihmisiä, niin kuin muutkin seurakunnan työntekijät. – Virkaa ja sen tehtäviä kunnioittaen, mutta pyrkien eroon patriarkaalisesta pyhimysmyytistä.

Raamatun tulkinnasta keskustellessaan olisin odottanut heidän tuovan jotakuinkin selkeästi esille Jeesuksen, joka on kristilliselle uskolle ja Raamatun tulkinalle kaikki kaikessa. Hänen seuraajiaan tahdomme olla.

Eilisaamuna katsoin ehdokkaiden haastattelun TV3:n Huomenta Suomessa. Sekin oli asiallinen ja perusteellinen keskustelu, jonka aiheena oli kirkkoon tyrkyllä oleva samaa sukupuolta olevien vihkimisoikeus. Molemmat korostivat samaa sukupuolta olevien oikeudesta avioliiton mukaiseen yhteiselämään. Luoma toi esille käsityksen, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, mutta ilmaisi suostuvansa vihkimissoikeuteen, jos kirkko niin päättää.

Vikström oli selkeämmin samaa sukupuolta olevien avioliiton kannalla. Kumpikaan ei tahtonut kirkon sisälle ristiriitaa. Luoma toi esille, että avioliitto ja uskonnolliset asenteet ovat niin syvästi tunne-elämäämme vaikuttavia asioita, että niissä on vaikea antaa periksi. Molempia käsityksiä ja käytäntöjä on kunnioitettava. Rauhanomaiseen rinnakkaiseloon siis pyritään.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami