Ymmärrän, miksi aktiivimallia vastustetaan

Hyvinvointivaltio pitää huolta kansalaisistaan laajan sosiaaliturvan avulla. Suomessa on pohjoismainen hyvinvointivaltio. Tämä tarkoittaa sitä, että kansalaisilla on yhtäläinen oikeus palveluihin. Yhteiskunta on mukana ihmisen elämässä syntymästä kuolemaan.

Ns. aktiivimalli, joka toi työttömille uusia velvollisuuksia työn hakemiseen ja uhkasi heikentää työttömyysturvaa työttömiltä, jotka eivät täytä työnhakemiseen liittyviä uusia velvoitteita. Aktiivimallia on pidetty epäoikeudenmukaisena ja se on saanut valtavasti vastustusta. Hallitukselta ja eduskunnalta vaaditaan sen kumoamista tai korvaamista palkitsevalla, myönteisellä mallilla.

Hallitus on ilmoittanut pitävänsä tiukasti kiinni aktiivimallista ja perustelee sitä niin, että se on työttömyystavoitteiden kannalta hyvä ja välttämätön ja että se i lopulta heikennä kenenkään työttömyysturvaa.

En tunne mallia perusteellisesti enkä aio ryhtyä politikoimaan. Ihmeteltyäni tähän asti mallin saamaa laajaa ja tiukkaa vastustusta, huomaan nyt ymmärtäväni, mistä se johtuu.

Syynä on loukkaantuminen ja katkeruus. Ajattelepa työttömäksi jääneen tunteita: Elämä siinä romahtaa ja elintaso laskee. Melkoinen surutyö siinä on käytävä, että selviää elämässä eteenpäin. Aktiivimalli antaa työttömälle tunteen siitä, että häntä halveksitaan, pidetään laiskana ja työtä vieroksuvana, kun pitäisi päinvastoin ymmärtää ja tukea.

Luonnollisesti joillekin käy niin, että he ikään kuin tipahtavat elämän kelkasta ja oppivat elämään työttömyyskorvauksen varassa, eivätkä enää haluakaan töihin. Ei heitäkään sovi syytellä. He, jos ketkä tarvitsevat apua, saadakseen elämänlangasta kiinni ja innostuakseen työn tekemisestä.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami