Syvällinen ja koskettava avaus uudella Flinkkilä&Tastula-keskusteluohjelmalla tv1:ssä

Uuden Flinkkilä & Tastula -keskusteluohjelman ensimmäinen jakso esitettiin viime lauantaina (13.1.2018 klo 17.10) TV1:ssä

Ohjelman mottona on: Ihmisen tarpeista suurin on olla ihminen ihmiselle. – Ihmiset kohtaavat – silloinkin, kun asiat saattavat riidellä. Ohjelma muistuttaa pyrkimykseltään Inhimillistä tekijää, mutta on muodoltaan toisenlainen.

Ensimmäisessä jaksossa haastateltavana oli todellinen asiantuntija, kirjailija Sirpa Kähkönen. Aiheen oli: Kun vihapuhe muuttui väkivallaksi. Haastattelijana toimi Maarit Tastula.

Seuraavassa lyhyt sisällön esittely:

Miksi vihapuheeseen kannattaa suhtautua vakavasti? Siksi että sanat muuttuvat helposti teoiksi ja teot väkivallaksi. Suomen sisällissota sata vuotta sitten on tästä hyvä esimerkki. Kirjailija Sirpa Kähkönen näkee nykyajan vihapuheen taustalla osin samoja piirteitä kuin sata vuotta sitten.

Sisällissodan synnyttämä viha on periytynyt sukupolvelta toiselle sekä valkoisten että punaisten suvuissa. Kähkönen on itse onnistunut katkaisemaan oman sukunsa vihan ketjun kovalla ajatustyöllä. – En tunne enää yhtään katkeruutta, enkä enää edes vihaa, vain tosi suurta surua sisällissodan tapahtumista.

Nykyajan vihapuheen taustalla Kähkönen näkee osin samoja piirteitä kuin sata vuotta sitten. Viha koukuttaa. Vihapuhe on helppoa, se ei vaadi syvempää analyysiä. – Vihapuheen ensimmäinen seuraus on, että lähimmäinen ei tunnu enää lähimmäiseltä, Sirpa Kähkönen sanoo.

Kun ihminen kokee, että ei pääse elämässään eteenpäin, että tiet ovat sulkeutuneet tai että toiset saavat paljon enemmän kuin minä, niin tässä on turhautumisen paikka. Samoin kuin sitten tietysti se, että ihmiset ovat työttömiä ja toivottomia monella paikkakunnalla.

– Näissä konflikteissa usein nähdään myös se, että viha riistäytyy käsistä ja eskaloituu kaoottisesti, kunnes tullaan pisteeseen, josta ei enää ole paluuta.

Sirpa Kähkönen osoitti olevansa todellinen asiantuntija ihmismielen liikkeitä kuvatessaan. Esille tuli sekin, että jokaisessa ihmisessä, ”pahimmassakin” asuu myös, vaikka syvälle upotettuna, myötätunto toista ihmistä kohtaan. Esimerkiksi natsileireissä jotkut työntekijät oman henkensä uhalla ruokkivat ja auttoivat vangittuja juutalaisia.

Kähkönen kuvasi asiaa myös kristillisellä lähimmäisen rakkauden termillä.
Jeesuksesta ei puhuttu, mutta sisältö oli kuin Jeesuksen opetuksesta ja suhtautumisesta vähäosaisiin.

”Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Siinä on kaikki laki ja profeetat”
. Näin Jumala on tarkoittanut ihmisen luodessaan hänen elävän. Siinä on kaikki. Ihminen on kuitenkin joutunut niihin ongelmiin, jotka johtavat vihaan ja vihapuheisiin, väkivaltaan ja sotiin.

Vain Jumalan armahtavan rakkauden, armon löytäminen, voi ihmisen tältä tieltä pelastaa. Ei hän kuitenkaan perusolemukseltaan muuksi muutu. Armosta eläessään hän kuitenkin voi löytää ilon, rauhan ja rakkauden elämänsä voimaksi.

Kannattaa katsoa!!

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami