Pitäisikö kirkon luopua avioliittoon vihkimisoikeudestaan? Siinäpä vasta kysymys!

Eduskunta hyväksyi joulukuussa 2014 lain avioliittolain muuttamisesta niin, että kaksi samaa sukupuolta olevaa ihmistä voivat jatkossa solmia avioliiton. Avioliittolaista poistettiin kohdat, joissa puhutaan miehestä ja naisesta. Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan Suomessa 1.3.2017.

Ennen lain voimaan tuloa kirjoitin blogissani: Millä ehdoilla vihkisin homoparin avioliittoon? 9691 Ehtoihini kuului, että homoliitosta käytettäisiin eri nimikettä kuin miehen ja naisen välisestä liitosta. Ennen lain voimaan tuloa samaa sukupuolta olevien liitto oli viralliselta nimeltään rekisteröity parisuhde.

Toinen ehdotukseni oli, että miehen ja naisen välistä, kirkon vihkimää liittoa alettaisiin sanoa kristilliseksi avioliitoksi. Virallisesti näin ei luonnollisesti voida toimia, mutta epävirallinen käytäntö voinee olla tämän suuntainen. Ymmärrän senkin, että nimikkeistä huolimatta sekä heterot että homot oppivat pian käsittämään, että erilaisista liitoista on kysymys ja hyväksymään tämän erilaisuuden.

Joka tapauksessa ymmärrän homoja ja lesboja ja haluan, että he voisivat saada kristillisen siunauksen ja hyväksynnän liitolleen.

Olen käsittänyt, että piispatkin pitävät miehen ja naisen välistä liittoa ilman muuta luonnollisena ja oikeana avioliittona, mutta haluavat kuitenkin ymmärtää sukupuoli-identiteettinsä kanssa kamppailevia miehiä ja naisia liittoutumaan samaa sukupuolta olevan kanssa.

Piispat eivät halua luopua kirkon vihkimisoikeudesta ja monet tahot, jotka eivät voi hyväksyä homoparien vihkimistä, ymmärtävät, että vihkimisoikeudella on kirkolle suuri merkitys, eikä siitä haluta luopua.

Miten tämä ristiriita voitaisiin ratkaista?

1)Vihkimisoikeudesta luovutaan ja suositaan kaikkia kristillistä avioliittoa arvostavia, ottamaan liitolleen kirkollinen siunaus.

2) Kirkko säilyttää vihkimisoikeutensa, mutta papeille annetaan oikeus kieltäytyä vihkimisestä ja vihkimisessä käytetään vihkimiskaavaa, joka huomioi liiton erilaisen luonteen.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*