Turun puukotus/hyvää ja ikävää julkista keskustelua/omantunnonvapaus

Turun järkyttävien puukotusten jälkeinen julkinen keskustelu ilahdutti minua. Tapausta ei yleistetty Isisin terrorismiin ja islamisaatioon, vaan nähtiin nuoren epätoivoon joutuneen miehen koston purkauksena, niin kuin muutkin vastaavanlaiset teot, vaikkapa Suomessa tapahtuneet koulusurmat.

Yksilönä jokainen ihminen on kohdattava ja pyrittävä häntä auttamaan. Suomen lakien mukaan on tietysti toimittava. Lakia rikkoneen on syytä kärsiä lain määräämä rangaistus. Isis ei ottanut tekoa nimiinsä, kun puukottaja jäi eloon. – Siksikö, että puukottaja olisi voinut tutkimuksissa osoittaa väitteen vääräksi?

Sekin tuntui hyvältä, että sivulliset auttoivat puukotuksen uhreja. Yksi heistä Hassan Zubier, jonka haastattelu on nähtävissä Areenassa.

Viime aikoina on keskusteluun on nostettu kysymys, saako Suomessa asuvan palautuspäätöksen saanutta henkilöä tai perhettä piilotella ja auttaa? -Seurakunnissakin on tällaista kuulemma on tapahtunut. Televisiossa haastateltu omantunnon vapautta puolustanut henkilö sanoi selkeästi, että jokaiselle ovelle tulleelle apua tarvitsevalle on avattava ovi ja häntä on autettava, jos omatunto sanoo, että häntä voi auttaa vain piilottelemalla, häntä saa piilotella. Jos Suomen laki on Raamattu ovat asiasta eri mieltä, kristityn omaatuntoa sitoo Raamattu.

Muut asiantuntijat sanovat, että luonnollisesti apua tarvitsevan auttaminen ok, mutta poliisin työn estäminen piilottelemalla palautuspäätöksen saanutta on lain vastaista.

Tämä mielipide tuntuu minustakin olevan ok. On kuitenkin tilanteita, joissa auttaja kokee palautettavan olevan hengenhädässä, eikä voi vastoin omaatuntoaan lähettää häntä hengenvaaraan. Kaikkia emmem voi auttaa, mutta ovellemme tuleva, meihin hädässään turvautuva ihminen on lähimmäinen, johon Jeesus viittaa sanoillaan: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Suomessa on todella vähän tilanteita, joissa omantunnon ja lain välinen ristiriita voi tulla vastaan, sillä omantunnon vapautta Suomessa koetettu ylläpitää vaikkapa antamalla mahdollisuus asepalveluksesta omantunnon syillä kieltäytymiseen. Omantunnonvapaudesta olen kirjoittanut blogissani: Päivi Räsäsellä on omantunnon vapaus

Nyt on tekeillä lakiuudistus – Petteri Orpo asian on tuonut voimakkaasti esille, jossa maasta poistettavien piilottelusta tehdään selkeästi rikollinen teko. Toiset sanovat, että poliisin työn häiritseminen on jo nykyään laitonta. Lain selkeyttäminen tekee asian turhan jyrkäksi.

Jokainen tapaus arvioitava erikseen. Jos auttaminen on tapahtunut aidosti autettavan kuoleman uhasta, on oikeuden jo nykyisen lain puitteissa harkittava, mitä päättää. Siihen hänen on luonnollisesti alistuttava. Uskon, että monissa tapauksissa piilottelija pääsisi suhteellisen pienellä rangaistuksella

Toisen maailman sodan aikaan Hitlerin Saksassa moni valtion virkamies nojautui valtioon ja sen johtajaan ja muihin esimiehiin. Toimi niin kuin toimi… käskystä…vaientaen omantunnon…uskoen selviävänsä. Mutta toisin kävi. Jälkipolvien tuomio on ollut yksiselitteinen. – Natsirikolliset on vedetty tilille vuosikymmenien jälkeenkin. Ei laki ole ainoa mittari. Omatunto kuuluu ihmisen perusolemukseen. Tästä enemmän hiljaisen viikon saarnassani.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*