Voiko pahaa puolustaa?/Andreas Breivikin asianajaja

Sattuipa silmiini kirjakaupassa Andreas Breivikin asianajajan Geir Lippestadin v. 2014 julkaisema kirja Olin Anreas Breivikin asianajaja, jonka teemaksi on asetettu kysymys: Voiko pahaa puolustaa?

Ei Lippestad mielellään ottanut puolustustehtäväänsä vastaan, mutta vaimon tuki ja velvollisuudentunto saivat hänet lopulta suostumaan työhön, jonka hän tiesi vaikeaksi. Breivik itse oli häntä tehtävään pyytänyt.

Syvällinen ja tarkasti asianajajan tuntoja käsittelevä lukemani kirja on. Lippestadilla oli elämässään kokemuksia, jotka olivat kasvattaneet hänet ymmärtämään ja kestämään asioita, joita hän joutuisi kohtaamaan. Ihmisten viha Breivikiä ja myös Lippestadia kohtaan oli luonnollisesti syvää ja kuohuvaa, niin että hän sai kokea tappouhkauksiakin. Suuren yleisön mielestä Breivikiä ei todellakaan voinut puolustaa.

Lippestad joutui ymmärrettävästi vastaamaan oikeudenkäynnin tiedottamisesta. Tuhansia ja taas tuhansia viestejä ympäri maailmaa hän sai vastattavakseen: Missä mennään? Miksi Breivik toimi niin kuin toimi? Mitä puolustamista hänessä on? Oliko hän syyntakeeton? Kaikki toimensa ja kaikki tiedonantonsa Lippestadin piti harkita tarkoin. Räjähdysvaara oli aina lähellä. Pienikin virhe olisi suistanut hänet hengenvaaraan ja menettämään tulevat asiakkaansa.

Ilmeisesti hän oli kuitenkin paras mahdollinen henkilö Breivikin puolustamisen haastavaan tehtävään. Hän piti koko aika mielessään, että hänen on pidettävä kiinni norjalaisen yhteiskunnan arvopohjasta. Breivikiäkin pitää kunnioittaa ja pitää huoli siitä, että hän saa oikeudenmukaisen tuomion. Jos ja kun hän ymmärtää Breivikin ihmisarvon ja ymmärtää syitä, jotka hänen ovat johtaneet omaan maailman kuvaansa, hänen on tähdättävä Breivikille kuuluvaan oikeaan tuomioon. Breivikiä on siis ymmärrettävä, mutta hänen tekojaan ei.

Niin viisaasti ja johdonmukaisesti Lippestad tehtäväänsä hoiti, että häntä alettiin lopulta kunnioittaakin. Lukemani kirja syventää ja tarkentaa Breivikistä kirjoittamaani blogia: Andreas Breivik oli itse uhri.

Yhtä mieltä olemme siis Lippestadin kanssa siitä, että pahaa voi puolustaa: Pahaa ihmistä voi ymmärtää ja puolustaa, muttei hänen tekojaan.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*