Suomalainen Messu kertoi Suomen historian vaiheet vaikuttavalla tavalla

Osallistuin mainostamaani Suomalaiseen messuun Pihtiputaalla vaalipäivänä 2.4. 21014. Vaikuttava se oli yhä.

Uutta oli Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen liittyen Suomen historian esittely esihistoriasta alkaen. Sitten lähihistoia Porvoon valtiopäivät ja Suomen irtaantuminen Ruotsista suomalaisuuden kasvu valmiuteen itsenäistyä v. 2017. Sitten kansalaissota, talvi- ja jatkosota, sekä seuraavat vuosikymmenet 90- luvulle saakka.

Näyttämön takana historian eri vaiheet näkyivät valkokankaalla. Kerronta oli lyhyttä ja ytimekästä, lauluineen ja tansseineen tunteisiin vetoavaa. Vaikuttavin kohta oli valkoisten ja punaisten sovinnon teko kansalaissodan päätyttyä. Se oli liitetty messun synnintunnustukseen ja synninpäästöön. – Ja sitten kiitospolkka päälle. Väristys kävi koko kehon läpi ja kyynelet olivat lähellä.

Minulle nuo historian vaiheet olivat tuttuja, mutta sittenkin vaikuttavia. Mieleen nousi tarve kutsua nuorisoa, joka eivät ole tottuneet näkemään historiamme vaiheita suomalaisuuden pohjavirityksen luojina, osallistumaan Suomalaiseen messuun.

Siihen kaikille tarjoutuu mahdollisuus, sillä Pihtiputaan messu oli vasta neljäs esitys ja esityksiä on kaikkiaan 40. – Viimeinen loppuvuodesta Helsingissä.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami