Tommy Hellstenin elämäntyön testamentti: Tähän olen tullut

Luin vuodenvaihteessa Tommy Hellstenin viimeisimmän teoksen: Tähän olen tullut, jossa hän tilittää pitkää elämäntyötään ja viimeistä kriisiään, joka mursi hänen egonsa ja rakensi hänen jumalasuhteensa uuteen loistoon.

Hellsten on suomalainen teologi, terapeutti, kouluttaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut useita elämäntaidollisia teoksia, joiden materiaalina hän käyttää omaa ja potilaidensa elämää.

Voin suositella hänen kirjaansa kaikille, mm. ihan erityisesti ajatteleville ihmisille. Hän ei saarnaa ja käännytä, vaan erittelee ihmisessä tapahtuvia muutoksia niin seikkaperäisesti, ettei kirjaa voi selvittää tuosta vain lukaisemalla. Luku kerrallaan asiaan syventyen siihen kannattaa perehtyä. Vaikeatajuisuudestaan huolimatta teksti on viimeisen päälle hiottua ja vakavasti otettavaa.

Hellstenin tunnetuimmat teokset ovat Virtahepo olohuoneessa (1991), Ihminen tavattavissa (1996) ja Saat sen mistä luovut (2000), joka on ilmestynyt myös Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Olen lukenut suurimman osan hänen kirjoistaan ja yhä uudestaan saanut niistä uutta ja uskoa rakentavaa ainesta.

Hellsten ei käytä paljon uskonnollisia käsitteitä, vaan tutkii ja erittelee ihmisen persoonaa psykologian ja terapian käsittein. Terapeuttihan Jeesuskin oli. Pyrki osoittamaan ihmisen egon itsekkyyden ja auttamalla häntä avaamaan armon ja rakkauden kautta egonsa orjuuden ja sitä kautta löytämään itsensä ja Rakkauden.

”Kristuksen persoona ei avaudu sellaiselle, joka on täynnä omaa erinomaisuuttaan”
kirjoittaa Hellsten. Tämä oli selkeästi myös Jeesuksen menetelmä. ”Eivät terveet tarvitse parantajaa vaan sairaat”sanoi Jeesus.

Hellsten vastustaa fundamentalismia, joka johtaa ihmisen perustamaan uskonsa totena pitämiseen eikä egon murtumiseen. Hän ei sano uskovansa ihmisen ulkopuoliseen Jumalaan. Jumala asuu meissä ja tulee esille rakkautena.

Kirkkoa Hellsten arvostelee voimakkaasti, mutta silti hellävaraisesti. Kirkon pitäisi hänen mukaansa, ei niinkään saarnata, kuin elää siitä, mitä uskovat.

Kirjassaan Hellsten kertoo erityisesti viime vuosien kokemuksestaan, joka mursi hänen egonsa ja johti hänet läheiseen yhteyteen rakkauden Jumalan kanssa. Hänen kertomuksestaan voisimme päätellä Hellstenin tulleen uskoon. Itse hän kuitenkin vierastaa uskovainen – sanaa ja puhuu mieluummin tietoisuudesta.

– Minulle uskovaisuus tulee jotenkin lähelle uskottelua. Siinä ihminen itse luo uskonsa, kun taas tietoisuus on enemmän tietämistä. Se on eräänlaista uskoon upotettua tietämistä ja syvään kokemukseen perustuvaa vakuuttuneisuutta.

Mieleen nousee Jeesuksen sana: ”Jos joku tahtoo tehdä Jumalan tahdon, tulee hän tuntemaan, onko tämä oppi Jumalasta, vai puhunko minä omiani.”

Hellsten: ”Kun olet tietoinen, sinun ei tarvitse vakuuttaa tai käännyttää ketään vaan olet rauhallisesti läsnä siinä, minkä tiedät olevan totta. Levollinen oleminen on vakuuttavampi viesti uskosta kuin uskosta jankuttaminen.”

Hellstenistä on kirjoitettu paljon myös netissä. MM. Tommy Hellsten – Olen tietoinen mutta en uskovainen.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami