Andreas Breivik oli itse uhri

Andreas Breivikin, norjalaisen joukkomurhaajan lapsuuden kokemuksia on tutkittu. Perhettä psykiatrisessa keskuksessa tarkkailleet asiantuntijat kiinnittivät huomionsa äidin epäjohdonmukaiseen käytökseen. Käytös oli ristiriitaista ja vaikeasti ennakoitavaa. Välillä äiti osoitti kiintymystä, mutta seuraavassa hetkessä hän huusikin aggressiivisesti pojalleen.

Poika torjuttiin brutaalisti. Äiti ilmoitti epäröimättä, että toivoi poikansa olevan kuollut. Asiantuntija-arvion mukaan äiti sekä tarrautui poikaansa että torjui hänet. Kuinka nelivuotias pystyisi käsittelemään tuollaista kohtelua? Hänen täytyi olla hämmentynyt, pohti yksi psykiatrisen keskuksen työntekijöistä poliisille massamurhan jälkeen.

Viittaan tässä edelliseen blogiini: Jumala rakastaa niin kuin ihminen. Olemmeko tehneet Breivikistä epäihmisen. Muistammeko, että hän Jumalan kuva? Rakkautta vaille jäänyt.

Rakkaus voi pelastaa hänet vieläkin. Ymmärrämme toki hänen läheistensä katkerat tunteet ja suuren yleisön vihan asenteet, mutta näky siitä, että Breivik oli itse uhri, voi herättää meissä myötätunnon ja rakkauden häntä kohtaan. Mitä kaikkea hän on saanutkaan kokea? Entä hänen äitinsa? Mikä onkaan se tapahtumien ketju, joka hänen hirmutekoihin johti? Jos kristityt osaavat välittää hänelle rakkautta, hän voi uskaltaa nähdä elämänsä totuuden valossa ja kokea vapautuksen syyllisyydestään. Jos hän saa elää kristillisen seurakunnan yhteydessä, hyväksynnän ja rakkauden ilmapiirissä, hän voi löytää elämän.

Vaikeaa se tietysti on. Viha ja katkeruus ja pelko häntä kohtaan kytee syvällä ihmisten mielissä ja voi koska tahansa johtaa kostotoimiin. Mutta myötätunto ja rakkaus voi nousta pinnalle: Hän oli uhri. Rangaistus hirmuteoistaan hänen on toki maallisen esivallan alaisena kärsittävä. Se helpottaa häntä ja suurta yleisöä. Mutta Jumala häntä rakastaa ja antaa anteeksi.

TV1:ssä nähtiin maanantaina 23.5.2016 Arto Halosen ohjaama, palkittu Valkoinen raivo –dokumenttielokuva, joka kertoo koulukiusatun Laurin tositarinan. Laurista olisi voinut tulla kouluampuja, mutta onneksi kävi toisin. Elokuva nähdään uusintana lauantaina 28.5. klo 13.05.

Lauri suunnitteli ja valmistautui tekemään joukkomurhia. Hän haki apua, eikä toteuttanut ”fantasioitaan”. Laurista tuli ihmismielen aggression ja väkivaltaisen käyttäytymisen akateeminen tutkija sekä arvostettu tieteellinen asiantuntija. Hän on perehtynyt joukkomurhiin peilaten myös omia kokemuksiaan.

Elokuva on hyvin seikkaperäinen erittely ihmisen psyyken kehityksestä koulukiusaamisesta joukkosurmaan. Se auttaa meitä ymmärtämään vaikkapa kouluampumisia, mutta myös terrorismia. Avoimella ja tarkalla itsetutkiskelulla ongelman voi saada hallintaan.

Hyvä dokumentti. Kannattaa katsoa! Se ratkaisumalli, jota olen edellä esitellyt – sekä tässä että edellisessä blogissani: Jumala rakastaa niin kuin ihminen, ei dokumenttielokuvassa kuitenkaan tullut esille: Rakkaus.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami