Aidon joulun sydämeen tuova mestariteos: Sydämeeni joulun teen

Sydämeeni joulun teen on suomalainen joululaulu, jonka on säveltänyt Kassu Halonen ja sanoittanut Vexi Salmi. Kappaleen levytti vuonna 1988 Vesa-Matti Loiri samannimiselle albumilleen, ja myöhemmin siitä on tehty lukemattomia levytyksiä. Halosen mukaan sävellys syntyi “vaivattomasti”. Saatuaan koskettimet ja Salmen tekstin eteensä hän lauloi laulun läpi kerralla, eikä nauhoitusta tarvinnut katkaista kertaakaan.

Vexi Salmen mukaan laulua on vastustettu epäkristillisenä, koska kriitikot pitävät sitä harhaoppisena. Salmen mukaan “ahdasmieliset” saivat laulun vuonna 2005 pois Suomen Lähetysseuran julkaisemasta vihkosesta Kauneimmat joululaulut.

Tämä osoittautui väärinkäsitykseksi, joka oikaistiin Yleisradion jouluohjelmassa Salmesta; Kauneimmat joululaulut vihkon laulut vaihdetaan vuosittain. Sen jälkeen laulu onkin palannut vuorollaan Kauneimmat joululaulut -vihkoon ja on yksi suosituimmista joululauluista. (esittelyteksti Wikipediasta)

Minäkin joskus epäilin tekstiä jotenkin harhaoppiseksi: Puhuu vain joulutunnelmoinnista, jolla joulu tehdään ihan omin avuin sydämeen. Mutta eihän se niin mene. Laulu puhuu aidosta joulutunnelmasta, joka auttaa sydämen aistimaan Jeesuksen syntymän todellisen merkityksen. – Että tuo, kevyen viihteen mieheksi leimattu Vexi Salmi osaakin tehdä koskettavan tekstin.

Sävellyskin on mestarillista käsialaa. Tällä erää koko laulu on minulle joululaulujen paras. Tänä jouluna siihen erityisesti ihastuin.

Voit kuunnella ja katsella sen Vesa-Matti Loirin laulamana tästä linkistä.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami