Kirkkoon myös liitytään

Olen vuosikausia ihmetellyt, miksi television uutisoinnissa ei ole kerrottu kirkosta eroamisbuumin rinnalla myös kirkkoon liittymisistä. Mieleen on noussut tunne, että media uutisoinnillaan markkinoi eroamista.

Vuosia kestänyt odotukseni täyttyi, kun television pääuutisena kerrottiin ihan seikkaperäisesti myös kirkkoon liittymisestä. Kirkosta erotaan usein hetken mielijohteesta, jonkin vastenmielisen kirkkoon liittyvän kohu-uutisen johdosta, mutta kiihkeiden tunteiden laimennettua tuumitaan asiaa uudestaan ja huomataan kirkkoon kuulumisen olevan ihan hyvä asia. Tästä voi päätellä, ettei kristillinen usko olekaan, niin kuin jotkut piirit olettavat, jotain vanhoillista, joka vähin erin väistyy kokonaan nykyaikaisen ja järkevän tieltä. – Yhä edelleen jumalausko eri tavoin kaihertaa ihmisten mielissä.

Se oli minulle ihan uusi tieto, että nykyisin kirkkoon voi myös liittyä netissä ilman henkilökohtaista kontaktia seurakunnan työntekijään. – Siksi siis liittyminen ja eroaminen voi tapahtua ajan hengessä nopeasti ja vaivattomasti.

”Ennen vanhaan”, minun vielä työssä ollessani, eroamisesta keskusteltiin useimmiten, mutta liittymisestä joka kerta. Liittymiskeskustelu oli ikään kuin konfirmaatiolupauksen tarkistamista. Kirkosta eroaminenhan voi merkitä, paitsi tilapäistä tunneilmasusta, kirkon uskon kieltämistä, siis konfirmaatiolupauksesta irtaantumista, liittyminen sen vahvistamista. Eron ja liittymisen syyn käsittelyn lisäksi kirkirkkoon liittynyttä voitiin tukea päätöksessään ja opastaa löytämään oma paikkansa seurakuntayhteydessä.

Keskustelun välttämättömyydestä on siis luovuttu. Helpon nettieron vastapainoksi tämä on ihan johdonmukaista. Varmaan seurakunnissa kuitenkin yritetään pitää liittyneisiin yhteyttä muilla tavoin. Näin kirkkoon liittymiselle annetaan sille kuuluva arvo. Harvoin, jos koskaan, sen takana on vain kevyttä kikkailua. Tervetulokirje liitteineen lienee käytössä useimmissa seurakunnissa. Muitakin yhteydenpitotapoja lienee kehitelty.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami