Hyvyyden voima – saarna joulun alla

(Saarna lukion ja ammattikoulun joulukirkossa joulun alla 1995)

Maailman historian merkittävimmät tapahtumat ovat painuneet ihmisten mieliin niin tarkasti, että he muistavat missä olivat ja mitä tekemässä silloin kun kuulivat uutisen kyseisestä tapahtumasta.

Minun historiassani on kaksi tällaista tapahtumaa:
-Toinen on John F Kennedyn murha 60-luvun alussa
-Ja toinen se, kun veljeni otti minut jouluaattona erilleen ja kertoi suuren salaisuuden: Joulupukkia ei ole olemassa.

En muista kokeneeni pettymystä, vaan pikemminkin ylpeyttä siitä, että olin kasvanut niin suureksi, että minulle kerrottiin isojen ihmisten asioita.

Oli mielenkiintoista hahmottaa maailmaa uudesta näkökulmasta: Ai niin, ilmankos se pukki oli silloin tädin näköinen ja meillehän ne niitä lapasia neuloivat, vaikka sanoivat neulovansa lastenkodin lapsille. – Eihän sitten ole tonttujakaan eikä Korvatunturilla lelupajaa ja suurta korvaa, jolla pukki kuuntelee, ovatko lapset kilttejä.

Lapsen satumaailma siinä hajosi.

Pienelle lapselle on turha kertoa pukin olemattomuudesta, sillä hänen maailmansa ei ole jäsentynyt mahdollisen ja mahdottoman, toden ja epätoden rajoilla.

Minä olin kasvanut isoksi. Olin jo siinä iässä, koululainen, että olin valmis jättämään sadun maailman.

Uskotko sinä joulupukkiin? Tätä kysyttiin äskettäin Vesa- Matti Loirin haastattelussa. – Uskon, uskon todella, oli vastaus ja toivon, että joulupukki tietää, että minä uskon häneen.

Samaan tapaan vastaa moni nuori ja aikuinen. Ehkä sinäkin. Mutta nyt pukki on symboli lahjan antamiselle ja hyvyydelle.

Vaatimus saa aikaan vaatimusta ja viha vihaa, hyvyys sen sijaan hyvyyttä, rakkaus rakkautta ja hellyys hellyyttä. Se, joka ilmoittaa uskovansa joulupukkiin, uskoo hyvyyteen, hyvyyden voimaan. kaipaa sitä ja tahtoisi omassa elämässään sitoutua siihen.

Jouluevankeliumin sanoma on, että Jumala luottaa hyvyyden voimaan. Vaikka olisimme ansainneet hänen vihansa ja tuomionsa, Hän rakastaa meitä ja lähestyy meitä ilosanomalla Vapahtajasta.

Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.

Seurakunta laulaa
: Sanan anna koskettaa, / mistään muualta en ravintoa saa. / Hiljaa kuihdun, taivun tuuleen, / huudan Auttajaa. / Sanan anna koskettaa. 2. Hengen anna koskettaa, / mistään muualta en rohkaisua saa. / Hiljaa kuihdun, taivun tuuleen, / huudan Auttajaa. / Hengen anna koskettaa.

Uskotko sinä hyvyyden voimaan?
Maailma on täynnään monenlaista pahaa…sotia ja veritekoja…vihaa…pelkoa…ahdistusta…vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta. Tavalla tai toisella koet näiden kielteisten voimien olemassaolon ja vallan omassakin elämässäsi…
Pahan valta on todella suuri. Se kutsuu ummistamaan silmät, kovettamaan sydämen, pitämään puoliaan ja käymään elämän taisteluun kyynisenä, ottaen siitä sen osuuden, mikä on otettavissa.

Tarvitaan todellista sisäistä kypsyyttä, voimaa ja rohkeutta tunnistaa pahan valta omassa itsessä, tarttua ja sitoutua hyvyyden voimaan.

Se on kuitenkin ainoa realistinen mahdollisuus löytää elämä, jossa hyvyydellä ja rakkaudella on tyydyttävästi tilaa.. Elämä, joka on elämisen arvoista.

Tämän mahdollisuuden Jeesus tuli meille avaamaan. Muistammehan hänen opetuksensa jopa vihollisen rakastamisesta ja Hänen sitoutumisensa palvelevaan rakkauteen, vaikka se johti hänet kuolemaan. Näihin aikoihin jouluevankeliumi viittaa sanoillaan: Teille on syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus Herra.

Seurakunta laulaa
: Sanan anna koskettaa, / mistään muualta en ravintoa saa. / Hiljaa kuihdun, taivun tuuleen, / huudan Auttajaa. / Sanan anna koskettaa. 2. Hengen anna koskettaa, / mistään muualta en rohkaisua saa. / Hiljaa kuihdun, taivun tuuleen, / huudan Auttajaa. / Hengen anna koskettaa.

Joku on sanonut, että joulu, enemmän kuin mikään muu, esittää ihmisille samankaltaisuuden vaatimuksen: Pitäisi noudattaa tiettyjä tapoja. Pitäisi mukautua kodin jouluperinteeseen ja koulussa koulun. kaveripiirikin vetää yhteen suuntaan. Tunteidenkin pitäisi olla samansuuntaisia. Arjen huolet olisi heitettävä ja mielen olla hyvä lämmin ja hellä.

Mutta ei meidän tarvitse alistua tähän. Jeesus ei antanut määräyksiä joulukuusen koristelusta eikä jouluaaton ohjelmasta.
Joulurauha tulee toista tietä: Armon ja armahtavaisuuden kautta.

Voisimmeko olla armollisia itsellemme ja toisillemme? Pysähtyä ja hiljentyä kuulemaan itseämme, sisimpämme ääntä. Omia tarpeitamme ja kaipauksiamme. Ja antaa kunkin etsiä joulurauhan omalla tavallaan.

Olemme erilaisia ja ainutlaatuisia. Kullakin meillä on oma historiamme…kysymyksemme ja ongelmamme Tällaisina saamme pysähtyä joulunsanoman äärelle ja tällaisina tulla hoidetuiksi.

Seurakunta laulaa: Sanan anna koskettaa, / mistään muualta en ravintoa saa. / Hiljaa kuihdun, taivun tuuleen, / huudan Auttajaa. / Sanan anna koskettaa. 2. Hengen anna koskettaa, / mistään muualta en rohkaisua saa. / Hiljaa kuihdun, taivun tuuleen, / huudan Auttajaa. / Hengen anna koskettaa.

Toivotan sekä lukion että ammattikoulun oppilaille ja henkilökuntaan kuuluville riemullista Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen syntymäjuhlaa ja rauhaa, jonka vain Hän voi antaa.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami