Ilmastonmuutos Jeesuksen paluun merkkinä

Vuoden 1988 jouluaattona Hiekan kappelin aattohartaudessa pitämäni saarna, ei ennen julkaistu.

Jes. 11: 1-5
Iisain kannosta nousee verso,
vesa puhkeaa sen juuresta ja kantaa hedelmää.
Hänen ylleen laskeutuu Herran henki,
viisauden ja ymmärryksen henki,
taidon ja voiman henki,
totuuden tuntemisen ja Herran pelon henki:
hänen ilonsa on totella Herraa.
Hän ei tuomitse silmämitalla
eikä jaa oikeutta korvakuulolta
vaan antaa heikoille oikean tuomion
ja ajaa vakaasti maan köyhien asiaa.
Hän lyö väkivaltaista sanansa sauvalla
ja surmaa huultensa henkäyksellä väärintekijän.
Vanhurskaus on hänellä varustuksena
ja uskollisuus vyönä hänen uumillaan.

Minulla on ollut jo pitemmän aikaa sellainen tunne, että viime aikoina ja erityisesti tämän vuoden loppupuolella maailmassa on tapahtunut erilaisia luonnononnettomuuksia tavallista enemmän.

Vaikka luonnononnettomuuksien lisääntyminen kuuluu Kristuksen paluuta ennakoiviin merkkeihin, en ole kiinnittänyt niihin kummoistakaan huomiota. Olen ajatellut, niin kuin ehkä moni muukin: Niitähän on sattunut iät ja ajat ja jos todellista lisääntymistä on tapahtunut, se voidaan toki osoittaa ihan numeerisesti.

Armenian maanjäristyksen johdosta Keskisuomalaisessa julkaistu Kansainvälisen Punaisen Ristin suomalaisen pääsihteerin Pär Stenbäckin haastattelu kuitenkin herätti minut välinpitämättömyydestäni.

Stenbäckin mukaan luonnonkatastrofien tuhot ovat lisääntyneet 60-lukuun verrattuna 150 %:lla.

Viime elokuusta tähän päivään maailmaa on kohdannut luonnononnettomuuksien ketju, jonka laajuista ei ole ollut ainakaan 30 vuoteen. – Lähes joka viikko on tullut uusi katastrofi: tulva, hirmumyrsky tai maanjäristys.

Menneen syksyn aikana on tapahtunut useita onnettomuuksia totuttujen kuvioiden vastaisesti: väärässä paikassa, väärään aikaan, mikä viittaa siihen, että onnettomuuksien lisääntyminen johtuu ympäristötekijöiden muuttumisesta

Ilmastonmuutoksen vaarallisuudesta puhutaan periaatteellisella tasolla ja teoreettisella tasolla jo paljon, mutta yleensä kuvitellaan, että vaara on edessä vasta sadan vuoden kuluttua. Näiden edellä kerrottujen onnettomuuksien muodossa vaikeat ajat voivat kuitenkin olla jo ovella, tulla jo tämän sukupolven aikana.

Mikäli maapallon lämpötilan nousu voidaan osoittaa otsonikerroksen ohentumisesta johtuvaksi, tilanne on Stenbäckin mielestä vakava.

Kun hurrikaanit ja tulvat aiheuttavat jo nyt satojen tuhansien ihmisten kuoleman vuodessa, napajäätiköiden sulamisesta johtuva merenpinnan nousu merkitsee todellista katastrofiepidemiaa, jonka rinnalla Aids on pieni ongelma. – Näin siis Stenbäck.

Maapallo näyttää siis olevan ikään kuin kuristusotteessa, eikä kukaan tiedä, miten sen voisi siitä vapauttaa.

Tulevaisuuden näköalojen sumentuessa yleinen toivottomuus, välinpitämättömyys ja apatia laskeutuu hiljaisesti, vähin erin kuin varjo, ihmiskunnan ylle.

Olen vakuuttunut, että maallisten toivonkauppiaiden vähin erin vaietessa, esille astuvat lähivuosina enenevässä määrin uskonnolliset profeetat.

Yhä useammin ja entistä julkisemmilta foorumeilta julkistetaan myöskin niitä tulevaisuuden valoisia näkymiä, joihin Jeesukseen Kristukseen uskovat ovat jo vuosituhansia panneet toivonsa.

Hyvinä aikoina nämä profetiat on torjuttu kevyesti – uskonnollisena kiihkoiluna. Nyt niihin suhtaudutaan vakavasti, sillä ne tarjoavat ihmisille ainoan realistisen toivontäyteisen tulevaisuudennäkymän.
– Herätyksen tuulet tulevat puhaltamaan meidänkin kansamme keskellä.
………………………………………………….

Nämä näkymät edessämme, ymmärrämme paremmin joulun profetiaa:

Jumalan valittu kansa eli vuosisatoja vaikean sorron ja orjuuden aikaa. Pakanallinen miehitysvalta piti sitä kuristusotteessa eikä sallinut sen edes palvella vapaasti Jumalaansa.

Kaikkinainen vääryys, sorto ja jumalattomuus painoivat sitä päivästä päivään kuin ies vetojuhdan niskassa. Hiljaiset, Jumalan puoleen esitetyt huokaukset toivat ankeaan arkeen vain laihaa lohtua. Virsi 26 kuvaa tätä:
Jo aivan alkuajoista on ikävöity sinua.
Näin huokasivat kaivaten
profeetat kanssa isien:
Ah milloin saapuu Messias,
Siionin suuri kuningas?
Hän päästää meidät kahleista
ja Israel saa iloita.

Jeesuksen tulon lähestyessä profetiat tihenivät ja kirkastuivat niin, että ne jotka Jeesusta kiihkeimmin odottivat, tiesivät olevansa Hänen tulonsa kynnyksellä.

Voimme vain kuvitella, millainen toivon herättäjä tämäkin Jesajan profetia oli näille huokailijoille: Iisakin kannosta puhkeaa virpi ja vesa versoo hänen juuristansa. Ja hänen päällänsä lepää Herran Henki, viisauden ja ymmärryksen henki…Ei hän tuomitse silmännäöltä eikä jaa oikeutta korvakuulolta, vaan tuomitsee vaivaiset vanhurskaasti ja jakaa oikeutta maan nöyrille; suunsa sauvalla hän lyö maata, surmaa jumalattomat huultensa henkäyksellä.

Tiedämme, että tämä profetia täyttyi Jeesuksen syntymässä ja sittemmin hänen toiminnassaan, kärsimisessään, kuolemassaan ja ylösnousemisessaan.

– Siitä iloitsemme jouluna. Siitä, että meidän keskellämme on tänäänkin Vapahtaja, syntiemme sovittaja, ylpeiden nöyryyttäjä, langenneiden ja alas painettujen nostaja, vääryyden vastustaja ja oikeuden puolustaja.

– Toivon antaja, joka on tullut keskellemme sen vuoksi, ettei yksikään, joka häneen uskoo hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

Hän on keskellämme näkymättömänä Pyhän Hengen välityksellä, Sanassa ja sakramenteissa, mutta myös Häneen uskovien sisimmässä, sydämissä ja omissatunnoissa.

Olen vakuuttunut, että niin kuin joulun profetia toteutui silloin 2000 vuotta sitten Jeesuksen syntymässä, samoin myös profetiat hänen paluustaan toteutuvat aikanaan.

Aika, tämä päivä ja tulevaisuus, ovat sittenkin tiukasti Jumalan käsissä. Jos tämän maailman muoto katoaakin, Jeesuksen omilla ei ole mitään pelättävää. Jeesus itse rohkaisee ja kehottaa meitä: Kun nämä alkavat tapahtua, rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä.

Pär Stenbeckin ennustuksiin ja siitä kirjoittamaani lehtiartikkeliin olen viitannut lähtösaarnassani v. 2008.
Seuraavaakin olen kirjoittanut:
Tuleeko Jeesus pian?
Jeesus tulee – ei maailmanloppu.
Jeesus tulee pian.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami