Perustunteita

Maija eleli kalastajamiehensä kanssa karuissa, pelkistetyissä oloissa yksinäisellä Myrskyluodolla. Elämä oli monella tapaa onnellista: rakastava mies, neljä lasta, työtä. Maija ei paljon vaatinut, vaan sopeutui osaansa, täytti paikkansa ja teki velvollisuutensa. Näin näytelmässä Myrskyluodon Maija.

Näytelmän vaikuttavimmassa kohtauksessa perheen leikki-ikäinen poika hukkuu.
Maija taistelee tunteittensa ja uskonsa kanssa. Yrittää nähdä tapahtuneen hyvän puolen. – Pojan ei tarvinnut kohdata tämän elämän taisteluja, pääsi pois, Jumalan luo taivaaseen. ”Herra antoi, Herra otti. Kiitetty olkoon Herran nimi.”

Teatteri yleisö seuraa Maijan taistelua liikutettuna. Kyyneleet ja suru puskevat esiin. Niiden takaa heijastuu kunkin elämän historia: Ikävät ja kaipaukset, pettymykset, pelot, suru, syyllisyys ja rakkaus.

Jokaisen äidin ja isän on helppo eläytyä Maijan kokemuksiin. Vaikkapa elämä ei olisikaan koetellut kaikkia yhtä raskaalla kädellä, siellä jossain sisällä nuo samat tunteet elävät, lepotilassa, odottaen purkautumista. Koettelin omia silmiäni ja poskiani: Totta se oli, kyyneleet kostuttivat, eivät vain silmiäni vaan olivat valuneet poskille saakka.

Teoretisoin kokemaani: Perustunteista tässä on kysymys, ihmisyyteen kuuluvista. Ne näytelmä oli onnistunut vapauttamaan ja tehnyt siten tehtävänsä. Elämys oli johtanut teatterivieraan pois omasta pienestä, tunkkaisesta maailmastaan, perusasioihin ja hän oli saanut haluamansa.

Perustunne, se on avainsanani. Tärkeät elämän valinnat, ratkaisut, muutokset koskettavat aina perustunnetta. Niin myös kristillisen uskon ja kilvoituksen asiat:
Syyllisyys, rauha, lepo, toivo, Jumalan läheisyyden, pyhän, kokeminen.
Mitä olisikaan usko ilman kokemista? Kuivaa oppia, maailmankatsomusta. Oikeassa olemista. Kivenkovaa farisealaisuutta.

Vain perustunteen tasolla tapahtuva muuttaa ihmistä sisältä päin.
Avaa lukitun sisimmän, puhdistaa ja vapauttaa, tekee aidoksi, parantaa. Siihenkö se viittaa sekin Jeesuksen käyttämä kielikuva, uudestisyntyminen.

Toivotan lukijoilleni virkistävä kesää: koskettavia, avartavia ja parantavia kokemuksia Jumalan luonnon keskellä, hänen sanansa ja inhimillisen kulttuurin kautta.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami