Kristinuskon on muututtava tai se kuolee/Kaisa Raittila Kotimaassa

Otsikkoni on Kotimaassa 20.12. kirjoittavan toimittaja ja kirjailija Kaisa Raittilan kolumnin ensimmäinen lause. Otsikko on vieläkin rohkeampi: Jumalan on synnyttävä uudelleen.

Otsikko liittyy joulun sanomaan tavalla, joka sai minut ajattelemaan, että siinä taas joku yrittää pyöritellä joulunsanomaa mitään sanomattomalla tavalla.  Kun luin kolumnin, tulin päinvastaiseen tulokseen: Syvällistä ja asiallista tekstiä, totta joka sana!

Seuraavassa lainaan kolumnin viimeisiä kappaleita: ”Yhä useammalle kristitylle kristinuskon tai paremminkin kirkon tavasta tulkita sitä on tullut ongelma. Menneeseen maailmankuvaan paalutetussa ei ole luovalle luottamukselle tilaa. Kirkko on autiomaavaelluksen ahdingosta pelastunut temppelinrakentaja, vaikka Kristus itse osoitti sille vain kokoon käärittävän teltan paikan

Voin ilmaista vieraantumiseni ja ulkopuolisuuteni jättämällä kirkon, mutta se ei ole lääke vieraantumiseeni eikä ulkopuolisuuteeni. Ainoa mahdollisuuteni on usko rehellisesti niin kuin uskon.”

Beltlehemin ihmeellistä kertomusta voi ja pitääkin toistaa joulusta jouluun, mutta  myös Jumalan on synnyttävä yhtä usein uudelleen. Jokaisen on aloitettava vuosi vuodelta alusta hänen suloisuutensa ihmettely ja suostuttava rytmiin, joka hänellä kulloinkin on.

Joku lause ennen näitä lainauksia: ”Paikallaan tuntuvat järkähtämättä seisovan vain perinteitään puolustamaan jähmettyneet herätysliikkeet, joiden identiteetissä hereille havahtuminen oli pelkkä kiusallisen jäsentymättömän alkuvaiheen muisto.”

Kirkon perinnettä siis pyritään pitämään yllä, satsaamatta uuteen elämään tässä historian vaiheessa ja kunkin elämässä, niin että tavoitteena olisi se oikea elämä, jonka Jumala on kullekin tarkoittanut.

Mieleeni nousee eräs herätysliikkeen opiskeluajoiltani, jossa opilliseen maneeriin vedoten – niin koin, pidettiin pahana mielestäni hyvää jouluista hanketta ja murrettiin yhden paikalla olleen mieltä. Tapauksen olen kertonut blogissani: Niillä on nälkä.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami