Joulu on Jeesuksen syntymäpäivä

Joulu on Jeesuksen syntymäpäivä. Niinpä! Tämän oli lapsenlapsemme oppinut päiväkodissa. Se oli tärkeä tieto, jota hän kertoi meille isovanhemmille useaan otteeseen.  Tuleehan sellainen asia opettaa jo päiväkodissa ja sitten myös koulussa.

Pakanalliselle juhlaperinnölle joulujuhla on rakennettu, mutta 300-luvulta lähtien, kristillisen uskon tultua valtion uskonnoksi, sitä alettiin viettää Jeesuksen syntymäpäivänäjuhlana.

Hämmästyttävä oli uutinen, jonka mukaan osa kouluista on luopunut Enkeli Taivaan  laulamisesta joulujuhlissaan, koska suurin osa luokasta ei ole kristittyjä.

Kun perustuslakivaliokunta ilmaisi linjauksensa, että juhlaan liittyvän yksittäisen virren vuoksi koko juhlaa ei voida pitää uskonnon harjoittamisena, syntyi Uskonnottomien taholta valtava kohu, jonka vuoksi, lausunto peruutettiin.

Eduskunnan kyselytunnilla pääministeri Juha Sipilä lausui joulutervehdyksensä yhteydessä, että kevätjuhlissa saadaan laulaa Jo joutui armas aika ja joulujuhlissa Enkeli taivaan lausui näin.  Nämä laulut näet välittävät juhlien oleellisen perinteen ja hengen.

Enkeli Taivaan kuuluu Suomalaiseen perintöön, kulttuuriimme ja sitä tulee laulaa, riippumatta ihmisten uskomusopeista.  Härkäpäinen ateismi kuuluu kasvatukseen yhtä huonosti kuin pakottava uskonnollisuus.

Joulua vietetään eri tavoin, mutta juhlien kristillinen pohja nousee tavalla tai toisella kaikkien mieliin: Iloa ja valoa elämän asenteisiin ja ihmissuhteisiin, lähimmäisen rakkautta ja kuolemattomuuden kosketusta.

Mieleeni nousee  uudempi suomalainen joululaulu, jonka on säveltänyt  Kassu Halonen ja sanoittanut Veksi Salmi: ”On jouluyö, sen hiljaisuutta yksin kuuntelen. Ja sanaton on sydämeni kieli. Vain tähdet öistä avaruutta pukee loistaen. Ja ikuisuutta kaipaa avoin mieli. Näin sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen Taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen..

Kattavammin asiaa ovat pohdiskelleet  kansanedustaja Sari Sarkomaa  ja  luokanopettaja Saara.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami