Särkynyt enkeli – syvällinen uskonnollinen tv-sarja

Uusi brittiläinen draamasarja Särkynyt enkeli kertoo katolisesta papista, joka yrittää auttaa seurakuntalaisiaan parhaansa mukaan ja korjata sitä, mikä heissä on rikki. Jokainen uusi ihmiskohtalo viiltää syvältä, sillä myös isä Michaelilla on haavansa menneisyydestä. Särkyneiden sielujen paimenelle tehtävä on palkitsevaa, mutta samalla raastavaa.

Kotimaa -lehden myönteisen esittelyn innoittamana päätin tutustua sarjaan Areenan välityksellä. Sieltä löytyi vain kasi jaksoa, viides ja kuudes. Viidennen katsoin, jossa poliisin ampuman nuorukaisen eno saapuu vieraisille, mutta ennakkoluulot roihahtavat ilmiliekkiin ja asiat menevät huonompaan suuntaan. Rozin hautajaispäivänä isä Michael etsii hartaasti oikeita sanoja lohduttaakseen surevia omaisia.

Vastakkain joutuu kaksi miestä, jotka eivät pääse lukuisista yrityksistä huolimatta irti katkeruudestaan. Toinen on homo, jota kirkon homovastaisissa asenteissa kiinni oleva ja myös pilkan kohteeksi joutunut ”neekeri” ei voi sulattaa. Ripissäkään hän ei löydä uutta anteeksiantavaa asennetta homoa kohtaan. Hän varjelee uskonnollista hurskauttaan. – Siksikö, että voi säilyttää katkeruutensa homoa kohtaan?

Homomiehen on luonnollisesti vaikea löytää uutta yhteyden asennetta häntä koko ikänsä pilkkakirveillä kohdelleille ihmisille.

Ulkoisesti näyttää siltä, että sovinto löytyy, mutta katkeruus asuu pinnan alla ja kohdistuu viimein myös ”ulkokultaiseen” pappiin.

Tuttuahan tämä on meidänkin luterilaisessa kirkossamme: Uskonnollisuuden suojaan paetaan. Raamatun sanaan vedotaan, koviksia ollaan ja oikeassa olijoita. – Omia virheitä ei tunnusteta tai tunneta. Totta kai ihminen on luotu mieheksi ja naiseksi, mutta mitä teet ja mitä sanot, kun homo löytyy läheltäsi, vaikka omasta perheestäsi? Rakkaus on Jeesuksen mukaan suurin käsky laissa ja sisältää itse asiassa kaiken koko lain. Ei sitä voi eikä saa sivuuttaa.

Jumalan valtakunta on rakkautta, iloa ja rauhaa Pyhässä Hengessä.

Hämmästelin ja ihastelin sitä, että televisioon on otettu näin syvästi uskonnollinen sarja. – No, katolinenhan se pappi on ja ne päähenkilöt. Omat heillä on rukoustavat ja sanat, Mariastakin puhuvat. Ei niitä pidä ottaa tosissaan, väärässä olijoita. Näillä ajatuksilla tämäkin elokuva voidaan kuitata.

Niin erilasia kirkkokunnat ovat ja herätysliikkeet. Mutta siellä sisällä elää erilaisten sanallisten ilmaisujen alla se tärkein: lakina rakkaus ja evankeliumina Jumalan rakkaus. Ei niitä voi sivuuttaa.

Syvälle tämä brittiläinen sarja vie, vaikeisiin kysymyksiin, joiden kanssa pappi joutuu painimaan. Kannattaa katsoa.

PS: Katsoin viimeisen jakson. siis kuudennen. Liikuttava loppu: Pappi, “särkynyt enkeli” oli jo aikeissa päättää uransa, mutta äitinsä siunaustilaisuudessa vietetylle ehtoolliselle tulivat kaikki hänelle paineita tuottaneet henkilöt ja osoittivat antaneensa anteeksi. Särkynyt enkeli eheytyi ja kaikki hymyilivät aidosti. Olivat päässeet katkeruuden paineistaan.

Yksi julkinen kommentti artikkelille “Särkynyt enkeli – syvällinen uskonnollinen tv-sarja”

  1. Look what we have for you! a goodoffers
    To qualify click on the link below

    https://drive.google.com/file/d/1Q2WGcTzWFLdyLo-0BUiUxxpVFeLiW0sI/preview

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami