Iloa ilosanoman kirkkoon/Heli Karhumäki Sanassa 12.4.

Sanan pääkirjoituksessa Heli Karhumäki kirjoittaa: Kirkossa istui muutama kymmenen seurakuntalaista. Hiljaisena, kuten tapana on. Pappi kuulutti vakavin ilmein pienen lapsen nimen, minkä jälkeen yksinäinen viulu alkoi soida urkuparvelta surumielistä mollisävelmää. Soiton aikana hymytön suntio käveli sivupenkistä alttarin vierelle viemään lapselle omistetun enkelin sille varattuun paikkaan ja palasi sitten paikalleen seurakuntalaisiin katsomatta. Sitten hän kertoo toisista samansuuntaisista kokemuksistaan ja toteaa, että näin iloton tunnelma leimaa vielä liian monia jumalanpalveluksia Suomessa.

Hyvä havainto! Lapsen syntymä on kaikkia koskettava ihmeellinen ilosanoma kaikille. Tämä tuli esille myös Presidentti Niinistön ja Jenny Haukion lapsen syntymästä. Kaikki siitä iloitsivat. Se toi sydämiimme aitoa iloa ja elämänvoimaa. Oli kuin kevään ja kesän airut. Uutta elämää! Kaste on tietysti kristillinen juhla, jolla on oma jumalanlapseksi syntymisen ihme. Senkin sanoma liittyy luontevasti ja ymmärrettävästi uuden elämän syntymisen iloon.

Yhteisessä esirukouksessa on paljon aiheita. Kaikkia halutaan muistaa rukouksessa. Usein se koetaan tavanomaisena, joka pyhä toistuvana litaniana, johon vaikea eläytyä.

Kastettujen ja hautaan siunattujen nimiä yhteisessä esirukouksessa luetaan useimpina sunnuntaina. Heitä muistetaan ja siunataan ilmeisesti useimmissa kirkoissa surumusiikilla. Heidän lähtönsä koskettaa monia. Useinkin vainajan omaisia on kirkossa ja nousevat seisomaan saattomusiikin ajaksi. Näin kaikki voivat ottaa heidät rukouksensa kohteiksi.

Olisiko nyt aika kehittää kastettujen lasten ilmoittamisesta iloinen tapahtuma, joka toisi kaikkiin seurakuntalaisiin elämän iloa ja uskon vahvistusta. – Iloa ja kiitosta siis eri muodoissa. Jospa kastettujen perhekuntalaisetkin saataisiin osallistumaan tähän ilon ja rukouksen hetkeen. Näin evankeliumin ilosanoma koskettaisi heitäkin ja koko seurakuntaa.

Jumalanpalveluksesta olen kirjoittanut vuosien varrella lukuisia blogeja: Helmikuussa kirjoittamaani blogiin: Vuorovaikutus tärkeää jumalanpalveluksessa olen koonnut useitalinkkejä kirjoituksiini.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami