Kari Mäkinen – ihmisten pappi/Flinkkilä&Tastula

Flinkkilä & Tastula: Arkkipiispa Kari Mäkinen – ihmisten pappi. Näin oli otsikoitu Kari Mäkisen haastattelu TV:ssä lauantaina 31.3. 17.10 – 18.00. Ja ingressi jatkoi:

”Minä olen näiden ihmisten pappi”, toteaa toukokuun lopussa arkkipiispan kaavusta ja rististä luopuva Kari Mäkinen lempeällä, mutta niin varmalla äänenpainolla.

Ja esittely jatkui: Näihin sanoihin Mäkinen sisällyttää koko pappeutensa tarkoituksen. Hän ei tee eroa uskovien ja ei-uskovien, seksuaalisten suuntautumisten tai terveiden ja sairaiden välille, sillä hänen mielestään kaikissa meissä toteutuu Jumalan antama elämä eri tavalla.

”Minun tehtäväni ei ole arvioida ihmisiä. Silloin jos nämä ihmiset tarvitsevat pappia niin minä olen heitä varten”, hän lupaa.

Olen miettinyt pitemmän aikaa, miten Mäkisen haastatteluun suhtautuisin?

Lempeyttä haastattelu minunkin mielestäni sisälsi ja totuutta: Kaikki me olemme ihmisiä, Jumalan edessä samanarvoisia. Kenen tahansa elämä voi ajautua vikaraiteille, papin ja piispankin. Jumalan rakkauden kohtaaminen Jeesuksessa Kristuksessa meidät nostaa ja pelastaa. Sitä meidän tehtävämme on tarjota kaikkien ihmisten ulottuville. Kukaan meistä ei voi ylpeillä suuruudellaan, niin kuin virsi hyvin perusteellisesti sanoo: Vain tyhjät köyhät täyttää voi Herra lahjoillaan ja alhaisinta käyttää voi työhön korkeimpaan.

Se haastattelussa jäi kaivelemaan, ettei Mäkinen tuonut esille kristillisen uskon sanomaa. Jäi sellainen tuntuma, että hän vain koettaa auttaa kaikkia ihmisiä. Haastattelussa ei juurikaan ilmaistu auttamisen tavoitetta ja kristillisen uskon sanomaa, eikä edes mainittu Jeesuksen nimeä.

Suhteellisen vahvasti Mäkinen ilmaisi, ettei hän ole tullut uskoon. Mielestäni olisi ollut syytä kertoa, miten hän on omaksunut kristillisen vakaumuksensa. Vastaus saattoi jättää moneen sellaisen kuvan, että eipä tässä uskoa tarvita, kunhan palvellaan kaikkia ihmisiä. Tunnetusti toinen tie on lapsuuden kodista tai kristillisestä opetuksesta omaksuttu usko, johon sitten kasvetaan. – Kullakin oma tiensä luonnollisesti!

Flinkkilä&Tastulan ohjelman esittelyssä nousivat esille Mäkisen repliikit, jotka toisaalta saavat kiinnostuksen heräämään, siihen mitä mieltä Mäkinen oikeastaan on. Toisaalta saattoivat vahvistaa kirkon sanomalle vieraiden epäuskoa.

Raskaan urakan Mäkinen on tehnyt arkkipiispan virassa. On levon aika. Siunattuja eläkepäiviä hänelle toivotan!

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami