Kaikkihan me olemme väärässä! – Olli Valtonen, Tuomasmessun isä Puoli seitsemässä

Tuomasmessu, evankelisluterilaisen kirkon muodoiltaan vaihtoehtoinen messu syntyi 30 vuotta sitten. Keskiviikkona 4.4. tv 1:n Puoli seitsemässä oli juhlavuoden kunniaksi vieraana Tuomasmessun alkuunpanija pastori Olli Valtonen.

Messu on saanut vaikutteita niin liturgisesta uudistusliikkeestä kuin 1900-luvun herätyskristillisyydestä. Messun nimi viittaa “epäilijänä” tunnettuun apostoli Tuomaaseen, ja pyrkii viestittämään helppoa lähestyttävyyttä.

Tuomasmessua vietimme minunkin työvuosinani silloin tällöin. Minulle siitä jäi mieleen useat kirkkoon rakennetut sivualttarit, joiden ääressä voi saada yksityistä esirukousta ja jonne voi jättää esirukousaiheensa. Musiikkia oli paljon ja sen aikana osanottajat voivat liikehtiä kirkossa, käydä sivualttareilla tai kohdata toisia seurakuntalaisia. Messussa oli vähemmän kaavamaisuutta, kuin perinteisissä messuissa. Uusi vapaampi muoto antoi mahdollisuuden hoitaa ja hoidattaa sieluaan ja kokea aitoa yhteyttä seurakunnan kanssa.

Helppoa läheisyyttä välitti myös Puoli seitsemän vieras Olli Valtonen. Kun häneltä kyseltiin erilaisin sanoin, miten kirkonmies voi suhtautua erilaisiin eri uskontoihin tai uskonnollisiin liikkeisiin, hän totesi mm.: Kaikkihan me olemme väärässä. Erilaisia painotuksia ja näkökantoja meillä siis on, mutta kuka ne ratkaisisi.

Uskontojen eetos on yhteine
n. Se ei ole oppi vaan kultainen sääntö: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Se meillä on yhteistä. Tärkein asia uskossa ei liity oppeihin ja dogmatiikkaan, vaan kaikkein tärkein asia löytyy luottamuksesta. – Olipahan ymmärrettävästi ja aidosti sanottu.

Jokainen, mistä uskonnollisesta perinteestä onkaan lähtöisin, hakee luottamusta Jumalaan. Tuomasmessu palvelee tämän luottamuksen syntymistä ja lujittamista niin monin tavoin, että erilaisista lähtökohdista lähtevät voivat tulla hoidetuiksi ja vahvistua uskossaan.

Virkistävää katseltavaa se oli Olli Valtosen haastattelu. Ei mitään jäykkyyksiä, vaan kaikkien ymmärrettävä ja kaikille yhteistä uskon asiaa. Luonteva yhteys juontajiinkin syntyi.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*

Bitnami