Mitä on onnellisuus? Miten voin tulla onnelliseksi? Onnellisuusprofessori Markku Ojanen

Ylen aamu- Tv:ssä psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen, joka on tutkinut suomalaisten onnellisuutta vuodesta 1969 lähtien, vastaili kysymyksiin aiheesta: “Pakeneeko onni kun sitä tavoitellaan, entä millaista on juuri suomalaisten onnellisuus?”

Avoimen ja rehellisen tuntuista tuumailua hänen vastauksensa olivat. Tutustuin hänen blogisivustoonsa ja googeletin hänen nimellään. Valtava määrä kirjallisuutta luentoja, kannanottoja, vaikka mitä. Kristillisten järjestön kustantamiakin teoksia joukossa oli. Onnellisuusprofessoriksi hän itseään nimittää ja kristityksi.

Itse hän kuvaa työtään seuraavasti: “Onnellisuus on teema, joka lähes päivittäin kiehtoo minua. Siihen liittyy niin paljon filosofisia, biologisia, psykologisia ja kulttuuriin liittyviä asioita, että kiinnostus ei pääse herpaantumaan. Vaikka tutkimus alkoi toden teolla viritä vasta 1990-luvulla, nyt tutkimusta on niin paljon, että sen seuraaminen alkaa olla ylivoimaista. Minulla on tallennettuna satoja onnellisuustutkimuksia, joiden antia koetan kuvata ja jäsentää oheisissa kirjoituksissa ja erityisesti niissä kirjoissa, joita toisaalla on esitelty.” Ojasen sivut.

Kristillisen uskon merkitystä onneen hän kuvaa seuraavasti: “Harvan ihmisen itsearvostus on niin vahva, että se kohentuisi muiden avulla. Uskonnollisia ihmisiä auttaa se, että he kokevat olevansa Jumalan lapsina hyviä juuri sellaisina kuin ovat.”

Kaikkein tärkein askel kohti onnellista elämää on se, että itse huomaa muut ihmiset, on kohtelias ja huomaavainen.” Kristittyjen jatkuvana vaarana on, Ojanen sanoo, tulla oikeassa olijaksi, joka vaatii toisilta ja arvostelee heitä.

Nämä vastaavat Jeesuksen sanoja: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Siinä on kaikki laki ja profeetat.

Mieleeni nousee tuttu uskon määritelmä: Jeesus on tullut, että meillä olisi elämä ja autuus. Usko on elämän voima. Ei siis ole tarkoitus vaihtaa elämää Jeesukseen tai jeesusteluun, vaan ottaa vastaan elämä, jonka Jumala on meille tarkoittanut ja johon Jeesus meidät auttaa. Ja sehän on Paavalin sanoin iloa, onnea, rauhaa ja rakkautta.

Psykologia, elämän ja siihen liittyvien ongelmiemme ymmärtämiseksi on tarpeen löytääksemme sen elämän, jonka Jumala on meille tarkoittanut.

Markku Ojasen sivuille pääset aloittaen vaikka seuraavasta linkistä.

Jätä kommentti

Kommentit tulevat julkisiksi ylläpidon hyväksynnän jälkeen.

*